Skip to content
0515 43 22 57 • STORING?  BEL  ONS

DOTINGA DOOR DE JAREN HEEN

Van 4 aparte locaties naar alle expertise onder 1 groot dak!

Dotinga Beveiligingen bestaat in 2023 alweer 58 jaar. In al die jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld van het verzorgen van installatie- en reparatiewerkzaamheden vanuit de kleine witgoedwinkel in het centrum van Sneek naar erkend beveiligingsbedrijf in een modern en ruim bedrijfspand op het Sneker industrieterrein De Hemmen II. Het bedrijf is in bijna zestig jaar geëvolueerd naar een specialist in Nederland van inbraak- en brandbeveiliging voor zakelijke en particuliere klanten met alle expertise onder één dak![/vc_column_text]

Hoe het allemaal begon

Oprichter Wijtze Dotinga (1938) ging, zoals bijna alle jongens in die tijd, naar de ambachtsschool en koos voor de richting van machinebankwerker. Daarna volgde een opleiding tot elektricien. In de tussentijd kreeg hij verkering met Ria Schuil. Ze was woonachtig in Sneek en in die tijd werkzaam bij Lankhorst. Het stel trouwde in 1962 en ging wonen in Rotsterhaule. Wijtze werkt dan als monteur in het elektrotechnische bedrijf van Jan de Rapper aan het Oosterdijk 76. Ook volgt hij diverse opleidingen en promoveert van hulpmonteur, via aspirant-monteur naar sterkste monteur. Na diverse lessen in Heerenveen behaalt hij in Groningen het diploma van installateur. Toen ook het middenstandsdiploma binnen was, kon Wijtze Dotinga voor zichzelf beginnen. Er werd naarstig gezocht naar een geschikt pand in Sneek. Ook in de jaren 60 was de woningnood al behoorlijk hoog. Gelukkig bleek er toch nog een winkelruimte beschikbaar in het centrum: de voormalige Boekhandel K. Twijnstra. Met op de eerste verdieping een ruime woning en op de begane grond een bescheiden winkelpand middenin de levendige Sneker binnenstad.

Het installatiebedrijf ziet het levenslicht

In november 1965 wordt de onderneming onder de naam ‘Elektrotechnisch bedrijf Dotinga’ aan de Nauwe Noorderhorne 19 in Sneek gestart. Wijtze en Ria begonnen met het verkopen van verlichting, het ophangen van lampen en aanleggen van elektriciteit in woningen en bedrijfspanden. Kort daarna volgde ook de verkoop van bruin- en witgoed. Het vertrouwen in het echtpaar is groot. Wijtze, precies als hij is, repareerde achter de winkel allerlei kapotte apparaten en gaat overdag vaak op pad om huizen te voorzien van nieuwe elektrische bedradingen en het aansluiten van apparaten. Ria was veel in de winkel te vinden en kon de verzorging van de kinderen, dochter An (1965) en zoon Berthus (1966), zo goed combineren. Ze adviseerde klanten, verkocht apparatuur en nam reparaties en bestellingen aan.

Hart voor de zaak én voor elkaar

In de winkelstraat aan de Nauwe Noorderhorne zitten in de beginjaren van Dotinga veel verschillende winkeliers. Zo is er een kaaswinkel, slagerij, dierenwinkel, bakkerij, postzegelzaak, koffiebar en een boekhandel. Er heerst een gezellige en goede sfeer en er wordt hard gewerkt. Alles met liefde en passie voor het vak en bovenal voor elkaar. Er is zeker oog voor het gezinsleven. De auto volgepakt, de tent mee en met twee kinderen achterin ging de reis op zaterdagmiddag regelmatig naar Gaasterland. Kamperen bij ‘De Wite Burch’ en op zondagavond weer terug richting Sneek. Collega-ondernemers begrepen niet dat de familie Dotinga op de immer drukke zaterdagmiddagen de winkel op slot draaiden. Maar naast liefde voor het vak werd er steevast tijd vrijgemaakt voor de familie.

Volop actie in de straat

De winkel loopt goed en er is veel aanloop. Er wordt zo nu en dan geadverteerd en regelmatig reclamefolders rondgebracht. In de donkere maanden versieren de winkeliers de Nauwe Noorderhorne met verlichting en er zijn feestelijke activiteiten zoals de ‘diskedei’. In al die jaren maken Wijtze en Ria heel veel mooie maar soms ook minder leuke dingen mee. Zo komt er een keer een man langs die zijn baas wil verrassen met een mooi cadeau. Hij wil hem graag een televisie met dvd-speler geven en zal later komen betalen. Het apparatuur gaat mee naar Leeuwarden, maar de man komt helaas niet terug om de factuur te vereffenen. Ook worden de grote etalageruiten een aantal keer beschadigd. Met zelfs een keer tot gevolg de diefstal van een cassetterecorder ter waarde van 289,- gulden. Dan is er nog een klant die probeert spullen aan te schaffen met een zelfgekleurd briefje van 1000. Gelukkig werd het valse biljet snel herkend. Ze hebben veel meegemaakt, maar Wijtze stond z’n mannetje als het moest.

De tweede generatie komt in het bedrijf

Op 1 september 1983 stapt Berthus, als leerling, in het familiebedrijf. In 1996 wordt de naam ‘W. Dotinga Installatiebedrijf’ en verandert het in een VOF. Zeven jaar later, in 2003, wordt Berthus Dotinga directeur. Hij ziet overal kansen en gaat graag een technische uitdaging aan. Hij bedenkt gedegen oplossingen voor moeilijke beveiligingsvraagstukken. Als huidige eindverantwoordelijke binnen Dotinga heeft hij zowel voor klanten als voor zijn collega’s én familieleden een luisterend oor. Zo vader, zo zoon. De fijne communicatie, brede technische kennis en hulpvaardigheid zijn kenmerkend voor Berthus. Sinds 1988 ontwikkelt de ondernemer een nieuwe bedrijfstak en richt zich op inbraak- en brandbeveiligingssystemen. Veel particulieren, bouwbedrijven, horecagelegenheden en onderwijsinstellingen vragen advies over het juiste beveiligingssysteem en laten dit aanleggen door de vakmensen van Dotinga. Dit werk sluit goed aan bij de bedrijfsactiviteiten en de familie Dotinga gaat zich hier steeds meer in specialiseren. Ook Wilma Dotinga, de echtgenote van Berthus, is als directielid actief binnen het bedrijf. Ze weet precies wat er speelt en is onder andere verantwoordelijk voor de administratie. Als steun en toeverlaat van haar man een onmisbare pijler in de firma Dotinga.

Het familiebedrijf ontwikkelt zich verder

Door het aantrekken van meer personeel en ook door uitbreiding van bedrijfsactiviteiten, nam ook de behoefte aan ruimte toe. Het winkelpand in de Nauwe Noorderhorne was niet meer afdoende en ook aan de Prins Hendrikkade, de Bothniakade en op industrieterrein De Hemmen wordt geïnvesteerd in panden. In de herfst van 2015 wordt het gouden jubileum groots gevierd met diverse acties en allerlei productpresentaties in de oude winkel. Hierna werden de deuren gesloten.

Naast Wilma is ook dochter Marije Oerlemans-Dotinga inmiddels werkzaam binnen Dotinga. Met het ware Dotinga DNA: volhardend en een echte doorzetter. Deze toekomstige aandeelhouder is van alle markten thuis. Ze werkt offertes uit, doet de werkvoorbereiding, de administratie en het magazijnbeheer. Marije is vastbesloten om als derde generatie het bedrijf Dotinga Beveiligingen de komende jaren nog beter op de kaart te zetten en te zorgen dat de klanten tevreden zijn en blijven.

Het bedrijf Dotinga nu

In 2022 wordt de bedrijfsvorm omgezet van VOF naar BV. Sinds 2023 wordt bij ‘Dotinga Beveiligingen B.V.’ door de 10 medewerkers gewerkt op één moderne en ruime locatie aan de Kolenbranderstraat 17A in Sneek. Als gespecialiseerde onderneming in het ontwerpen, installeren en onderhouden van brandmeld-, beveiligings- en elektrotechnische installaties bedienen ze een groot scala aan afnemers in heel Nederland. Iets om oprecht trots op te zijn!

Back To Top